5 Mythen die je tegenhouden om uit te besteden

Mythen tegenhouden uitbesteden

De voordelen van uitbesteden zijn geen geheim, of dat nou is voor jou persoonlijk of voor je bedrijf. Mensen denken vaak pas aan uitbesteden als een laatste redmiddel. Hier schuilt alleen wel een gevaar in. Het gevolg kan zijn dat je je virtual assistant of virtueel team onnodig aan het werk zet en inefficiënt gebruikt. Voordat je gaat uitbesteden moet je namelijk eerst de nodige aandacht besteden aan de onderliggende reden en het proces. Welke acties en/of problemen wil je met het uitbesteden eigenlijk opvangen? En wanneer je het proces eenmaal hebt vastgelegd, kun je starten met het optimaliseren én automatiseren van je proces. Even snel uitbesteden in een opwelling omdat je helemaal stuk loopt in je werk is dus geen goed idee.

Om nog even terug te komen op de reden waarom je een bepaald proces hebt, als je dat duidelijk kunt omschrijven, kun je daarna nadenken over het uitwerken van dit proces. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat uitbesteden nooit als een haalbare oplossing voor élke taak gezien kan worden. Onze vraag daarop is simpel: waarom niet?

De tegenargumenten voor uitbesteden zijn vaak makkelijk weerlegbaar. Hieronder zetten we een aantal van de meest voorkomende bezwaren op een rij.

1. Ik weet niet wat ik moet uitbesteden

Time management

Kijk eens naar je laatste werkdag. Waarschijnlijk zijn er drie tot vijf taken die je kunt uitbesteden. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van je agenda, het factureren van je opdrachten of het optimaliseren en up-to-date houden van je website. Door dagelijks je tijd goed bij te houden krijg je een helder overzicht en kun je zien waar je op het gebied van efficiëntie nog stappen te maken hebt. Kijk na een week naar de taken waar je je tijd aan besteed hebt. Wat zit daar allemaal tussen wat je niet zou moeten doen? Welke van die taken groeien en bouwen je business? Juist, die moet je zelf doen en de rest kun je automatiseren of uitbesteden.

Kijk eens op ons inspiratie Trello board: http://go.workninjas.nl/inspiratieboard
Download een gratis PDF met 40 taken die je kunt uitbesteden: https://workninjas.nl/40taken

2. Hoe weet ik of ze het niet verpesten?

Nou … dat weet je niet… gelijk. Maar hoe weet je dat jij ook geen fouten maakt? En misschien nog wel belangrijker: misschien kan het wel beter dan jij tot nu bedacht hebt. Door eens nauwkeurig naar je proces te kijken zie je al snel dat iets waarschijnlijk veel handiger en beter kan. Zeker wanneer je samenwerkt met experts die alle ins en outs weten van hun vakgebied. Na het optimaliseren en beschrijven van het proces dat je wilt uitbesteden gaat iemand anders het uitvoeren. Een check op het proces en eventuele verfijning daarvan moeten hier dus onderdeel van zijn. Net als de apps op je telefoon hebben je bedrijfsprocessen ook zo nu en dan wat updates en nieuwe features nodig.

3. Het duurt langer om het uit te leggen dan zelf te doen

Er zit wel waarheid in dit argument. Zeker als je net begonnen bent met uitbesteden kan het lijken alsof de tijd die je eraan besteedt om het anderen te leren, groter is dan de tijd die je nodig hebt om de taak zelf te voltooien. Een tip voor beginners: besteedt eerst de taken die het vaakst terugkomen (en die relatief eenvoudig zijn) uit. Door deze quick wins krijg je ruimte om meer complexe taken uit te besteden. Wanneer je dan uiteindelijk je delegatieflow op pijl hebt, ga je merken dat jouw productiviteit enorm omhoog gaat op de resterende niet-uitbestede taken.
Bovendien moet je de focus hebben op wat je er mee verdient op de lange termijn. Een proces is er om te herhalen, de winst die je er mee verdient krijg je dus keer op keer.

4. Het duurt slechts een minuut

Goed, dit argument lijkt op het vorige, maar wat ons betreft verdient deze een eigen plek op de lijst. Het duurt immers maar een minuut om een bepaalde taak te voltooien maar die ene minuut leidt jou wel af van je kernactiviteiten. Hierdoor wordt veel van je energie weggeslurpt door verschillende één-minuutactiviteiten. Tel daar nog eens bij op dat de meeste mensen zo’n 20 minuten nodig hebben om te herstellen van een onderbreking/afleiding. Dat brengt ons tot de volgende rekensom: vijf activiteiten van één minuut plus 20 minuten hersteltijd is al gauw een onderbreking van één uur op je productiviteit.

5. Ik heb geen hulp nodig

Hulp nodig

Achter dit argument gaan vaak twee redenen schuil. Nummer één kwam al voorbij: uitbesteden wordt gezien als laatste redmiddel. Dat is het natuurlijk niet. Het heeft namelijk alles te maken met het slim, efficiënt en productief indelen van een kostbaar middel: tijd.
Nummer twee is dat er een stiekeme angst bestaat voor het uitbesteden. Mensen voelen zich graag onmisbaar en hebben dus moeite om iets los te laten. Maar als je wil groeien met je onderneming zul je tijd moeten besteden aan het opbouwen hiervan. Nieuwe dingen aanpakken kan niet met volle handen en dus is het eerst nodig om iets los te laten voordat je een nieuwe uitdaging kunt aanpakken.

Er zijn vast nog meer argumenten die je kan verzinnen, maar ik vermoed dat je er wel één of meerdere herkent.

Wil je echt verder met uitbesteden maar heb jij een argument wat je echt niet kan omdenken? Tag ons dan op social media of neemt contact op via onze website.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn