Een goede website is voor veel bedrijven essentieel. Voor een aantal is dit hun online visitekaartje, een manier om bezoekers te bereiken, te informeren en activeren. Maar voor velen van ons is een website inmiddels een heel belangrijk onderdeel van onze marketing en sales machine. Het maakt nieuwe leads bekend met jouw product of dienst en moet ze uiteindelijk het vertrouwen geven om een aankoop te doen. Voordat je die conversie behaalt moet het verhaal (Marketing) en de presentatie (Design) voldoende vertrouwen geven. Om de optimale mix te maken komen hier meerdere disciplines bij kijken: Marketing, Design en Techniek. In deze blog kijken we naar het stuk design en hebben wij voor jou een handige lijst samengesteld met do’s en don’ts om bij de hand te houden tijdens het maken van je eigen website.
Do’s
Herkenbaarheid
Een eerste indruk is ontzettend belangrijk. Daarmee geef je een boodschap af en vorm je het beeld van jouw business. Het design van je website moet passen bij wat je wilt uitstralen. Heb je een logo en een huisstijl? Zorg dat deze goed zijn doorgevoerd in het ontwerp van je website.

Het gebruiken van een duidelijk huisstijl zorgt ervoor dat bezoekers je bedrijf of merk gaan herkennen. Consistent gebruik van je huisstijl is zeer belangrijk voor de herkenbaarheid. Maak daarom een “styleguide”. Dit is een overzicht van hoe je je huisstijl gaat toepassen op de belangrijke elementen van je website. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van een kleurenpalet (met verschillende tinten), font styling voor de verschillende headings en teksten en het gebruik van een multi-inzetbaar logo. Om je een beetje inspiratie te geven kan je eens kijken bij een aantal grote bedrijven die hun styleguide online hebben gezet. De ene is uitgebreider dan de andere, dus pluk er uit wat je nodig hebt en hou het simpel.
Heldere layout
Zorg voor een rustige en overzichtelijke website waarbij je een duidelijke volgorde aanhoud. Een rommelige site waar te veel op staat in de verkeerde volgorde kan verwarrend werken. De bezoeker weet dan niet waar hij zijn aandacht op moet richten. Een goed vormgegeven lay-out zorgt ervoor dat de bezoeker de juiste dingen ziet.
Bedenk voor je de website gaat ontwerpen, wat het doel van de website is. Richt de site hierop in. Een website waar het doel is om de bezoeker te informeren, heeft een andere lay-out dan een website waar het doel is bezoekers aan te zetten tot het kopen van een product. Zorg dat het doel van je site het middelpunt van je pagina is en alles er omheen ondersteunend is. Animaties, frutsels en tierlantijntjes trekken de aandacht juist weg bij je waardevolle content.

Als je het jezelf iets makkelijker wilt maken, begin dan met schetsen. Het maken van deze “wireframes” geeft je een houvast in het kiezen van een juiste volgorde voor elke pagina. Bekijk voor elke pagina wat de beste volgorde is of vraag een Marketing expert om hulp.
Als je teksten, foto’s of andere elementen wil plaatsten, is het belangrijk dat deze niet te dicht op elkaar staan. Zorg dat je balans houdt in de verhouding van beeld en tekst en dat je de symmetrie van je website bewaart.
Om teksten duidelijk leesbaar te houden, deel je ze op in alinea’s en kies je een goed leesbaar en niet te klein lettertype. Een duidelijk contrast tussen de tekst en de achtergrond zorgt voor meer rust en focus.
Daarnaast maakt witruimte het lezen gemakkelijker. Witruimte is onderdeel van het design. Vergeet dus niet dat je de witruimte niet altijd hoeft op te vullen.
Gebruik van foto’s
Het gebruik van foto’s is een must voor het ontwerpen van je website. Het kan de boodschap die jij als bedrijf wil overbrengen versterken. Zorg er wel voor dat de foto’s die je in je ontwerp gebruikt, passen bij de boodschap. Puur decoratieve foto’s voegen niets toe en de bezoeker kan hierdoor verward raken.
Een veelgemaakte fout is dat mensen foto’s of illustraties van Google kopiëren. Je mag niet zomaar afbeeldingen en foto’s gebruiken zonder toestemming van de fotograaf of kunstenaar. Ten tweede zijn veel foto’s van het internet erg klein en dus slecht van kwaliteit. Als je passende foto’s wilt voor je bedrijf en het volledige auteursrecht wilt hebben, kun je de foto’s het beste zelf maken. Je kunt er altijd nog voor kiezen om hier een fotograaf voor te vragen. Een goed alternatief is het gebruiken van stockfoto’s. Deze kun je vaak gratis downloaden en kunnen rechtenvrij worden gebruikt.
Don’ts
Ingewikkelde navigatie structuren
Als de menustructuur te ingewikkeld is, is het voor bezoekers moeilijk om te vinden wat ze zoeken. Hierdoor neemt de gebruikerservaring van de website af. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Beperkt daarom het aantal navigatie links in je hoofdmenu tot maximaal zeven. Een gemiddeld mens kan tussen de 2 -7 onderwerpen onthouden.

Ook is het belangrijk om duidelijke en korte woorden te gebruiken voor de menu-onderdelen. Denk aan ‘Aanbod’ ‘Over ons’ en ‘Contact’. Bij het ontwerpen van de menustructuur is het goed om je aan de drie klikken regel te houden. De bezoeker van de website moet in drie klikken gevonden hebben wat hij/zij zoekt.
Overambitieus ontwerp
Gebruik niet te veel verschillende kleuren en lettertypes in het ontwerp van je website. Kies voor kleuren die bij je merk passen en die de juiste hoeveelheid contrast met zich meedragen. Sommige kleuren passen goed bij elkaar en sommige moet je zeker niet met elkaar combineren. Weet je nog niet welke kleur je wilt gebruiken voor jouw bedrijf? Kleuren hebben ook een bepaalde betekenis, zo kan blauw vertrouwen en harmonie uitstralen en staat groen bijvoorbeeld voor balans. Ook hier gaat het er dus om wat je wil uitstralen. Als je inspiratie zoekt voor kleurcombinaties, kijk dan eens bij Coolors, hier vind je inspiratie voor geheel nieuwe kleurpaletten tot combinaties met kleuren die je al gebruikt.

Gebruik maximaal 2 verschillende lettertypes op je website. Zorg ervoor dat deze niet teveel op elkaar lijken maar wel bij elkaar passen. Teveel verschillende lettertypes op je website zorgt al snel voor een rommelige of onprofessionele look. Kies bovendien niet voor een “serif” fonts, met de bekende krullen of eindjes zoals Times New Roman. Dit werkt prima voor geprinte media, maar niet voor online. Kies daarom strakke Sans-serif fonts zoals Arial, Helvetica of Open Sans.
Lettertype uitrekken is een ‘no go’. Behoud het lettertype in zijn originele design. Verder moet je ervoor zorgen dat de letters niet te dicht bij elkaar staan, zodat het makkelijk leesbaar is. De witruimte tussen de letters is erg belangrijk en kan per lettertype aangepast worden.
Eindeloos veel content
Veel bezoekers scannen de content op je website. Niet alle teksten worden gelezen. Houd hier dus rekening mee tijdens het ontwerpen van je website. Zorg ervoor dat het voor de bezoeker makkelijk is om de juiste content te vinden. Wat hierbij niet helpt, zijn lange lappen tekst. Het groeperen van teksten, gebruiken van titels (headers) en dikgedrukte woorden werkt hierbij wel. Met name het juist gebruiken van headers is iets wat belangrijk is voor je SEO. Kijk verder of je sommige onderdelen misschien beter kunt vertellen door middel van iconen, een animatie of een infographic. Verder is het heel belangrijk om de content die op je website staat, up to date te houden.
Desktop websites op mobiel
Websites worden niet meer alleen bezocht via de computer. Bezoekers komen steeds vaker binnen via mobiel of tablet. Hou hier rekening mee tijdens het ontwerpen. Zorg ervoor dat je website volledig responsive is. Dit betekent dat je website zowel op telefoon als tablet als desktop goed vormgegeven is en goed werkt. Misschien wil je op de mobiele versie van je website wel wat dingen weglaten of anders vormgeven. Bekijk eens een website op zowel je computer als je telefoon. Welke dingen zijn anders? En wat kun je hier van leren?
Als je website niet aan de behoefte van je bezoeker voldoet, is deze een klik verwijderd van je concurrent. Daarom is het belangrijk om je website zo goed mogelijk te ontwerpen en in te richten.
Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.