Wanneer zet je je eenmanszaak om in een B.V.?

wanneer van eenmanszaak naar b.v.

Veel ondernemers beginnen met een eenmanszaak. De eenmanszaak heeft namelijk veel voordelen. Zo zijn er geen eisen verbonden aan de oprichting en is de eenmanszaak in het begin fiscaal voordelig, vanwege allerlei vrijstellingen. Als je onderneming begint te groeien kan het zijn dat de eenmanszaak niet meer de ideale rechtsvorm voor je is.

Twijfel je of jouw eenmanszaak omgezet moet worden naar een B.V.? In deze blog gaan we dieper op deze vraag in.

Beperken van aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben jij privé aansprakelijk voor de zakelijke schulden. Dit betekent dat als er iets niet goed gaat met je onderneming, schuldeisers zich kunnen verhalen op jouw privé vermogen. Op die manier kan een zakelijke schuldeiser bijvoorbeeld beslag leggen op jouw huis. Dit ondernemersrisico kan steeds zwaarder gaan drukken op jou als ondernemer (en je gezin) wanneer je onderneming groeit. 

Het voordeel van een B.V. is dat het een apart eigen vermogen heeft. Hierdoor ben je privé in beginsel niet aansprakelijk voor de zakelijke schulden. Dit betekent natuurlijk niet dat je maar van alles kunt doen. Als de B.V. failliet gaat door wanbeleid, kan de directeur alsnog aansprakelijk worden gesteld. Ook moet je als ondernemer tegenwoordig vaak privé meetekenen bij het aangaan van leningen en lease contracten, waardoor er alsnog een gedeeltelijke privé aansprakelijkheid ontstaat. 

Verlagen van belastingdruk

Verdien je wat minder aan je eenmanszaak? Dan heeft dit juist veel fiscale voordelen. Als eenmanszaak kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Blijft je onderneming groeien? Dan komt er een moment dat de B.V. als rechtsvorm aantrekkelijker wordt, omdat het tariefsvoordeel dan groter wordt dan de aftrekmogelijkheden die je krijgt bij een eenmanszaak. 

Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je namelijk over je gehele winst inkomstenbelasting. Als je winst oploopt, kan dit oplopen tot maar liefst 49,5%.

Met een B.V. betaal je tot een winst van € 200.000,- 16,5% vennootschapsbelasting (daarboven 25%) en houdt 15% dividendbelasting in op de uitkering van dividenden. Als aandeelhouder betaal je daarnaast nog 26,25% over de winst die je aan jezelf uitgekeerd hebt (aanmerkelijk belang).  

Hogere kosten

Houd er bij het overschakelen naar een B.V. wel rekening mee dat een B.V. hogere kosten heeft en dat er ook op administratief gebied meer bij komt kijken. Dit komt onder andere doordat je verplicht bent een jaarrekening op te stellen en deponeren en je naast een aangifte inkomstenbelasting ook een aangifte vennootschapbelasting en mogelijke dividendbelasting moet doen. Jij bent zelf als directeur zijnde grootaandeelhouder (DGA) en daardoor ben je verplicht een minimaal loon van €46.000,- uit te keren, wat het weer noodzakelijk maakt om een salarisadministratie uit te voeren. Over dit uitgekeerde DGA-loon betaal je vervolgens inkomstenbelasting.

Bij het DGA loon geldt overigens wel dat wat er niet is, natuurlijk niet uitbetaald kan worden. Dit vereiste is vooral bedoeld om te voorkomen dat je jezelf via dividend uitbetaald, wat lager belast wordt dan loon. 

Wanneer stap je over?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een B.V. Als eerste komt er een moment waarop een B.V. financieel voordeliger wordt dan een eenmanszaak. Dit moment is natuurlijk voor iedere ondernemer anders, afhankelijk van de hoeveelheid aftrekposten, verliesrekening, deelnemingen, uit te keren dividend, etc.

Ook de toekomstplannen zijn van belang. Een B.V. is bijvoorbeeld interessanter als je op termijn je onderneming wil verkopen. Een B.V. is immers makkelijker overdraagbaar omdat je de aandelen kunt verkopen. 

Fiscaal gezien ligt het kantelpunt rond de € 140.000,- winst. Op dit punt is het lage belastingtarief van de vennootschapsbelasting voordeliger dan de aftrekposten in box 1. Deze berekening verandert echter weer als je een ander salaris uitbetaalt dan het minimum DGA-loon. Er is dus geen eenduidig, altijd geldend bedrag te noemen. 

Het kan ook zijn dat de B.V. financieel misschien nog niet voordeliger is, maar dat je liever niet privé aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld omdat je actief bent in een risicovolle markt of omdat je personeel in dienst wil nemen of internationaal zaken wil gaan doen.

En wil je kapitaal of investeerders aantrekken? Deze zullen sneller in een B.V. investeren dan in een eenmanszaak.

Tot slot

Om het financiële deel goed in de gaten te kunnen houden is het van groot belang dat je je boekhouding op orde hebt. Door met Profit First te werken krijg je een goed inzicht in je financiën. Het is dan makkelijker te zien of, en zo ja wanneer, jij op het kantelpunt zit om over te gaan naar een B.V. De kosten voor het omzetten naar een B.V. kun je dan ook alvast inzichtelijk maken en er geld voor opzij zetten.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

[fl_builder_insert_layout id=”14056″]

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn