Welke social media planningstool past bij jou? Hootsuite, Buffer, Later of SocialBee?

social media planningstool

Het beheren van social media kanalen kan ontzettend veel tijd kosten als je elke afzonderlijke post handmatig schrijft en plaatst. Inmiddels weet bijna iedereen van het bestaan van social media planningstools af en zijn er verschillende namen in het speelveld zoals Hootsuite, Buffer, Later en SocialBee. Met een planningstool kan je je social media content maanden vooruit plannen, performance van je content en posts analyseren en vaak ook nog conversaties voeren met je publiek. Nou is er voor ons niet zomaar een winnaar, tools als deze moeten goed in je workflows passen. De vraag is dus welk platform past het beste bij jouw business?

Hootsuite

Schrijf je veel blogs of heb je een eigen Youtube Kanaal? Dan is Hootsuite misschien een goede optie voor je. Hootsuite is een van de meest populaire plannings tools. Hootsuite laat jouw geplande posts zien in een weekoverzicht en geeft je daarnaast de mogelijkheid om via dit platform je social media kanalen te beheren. Je kunt bijvoorbeeld reageren op jouw volgers en kun je jouw voortgang controleren. Deze planningstool is ontzettend volledig en biedt je een ruim overzicht op al jouw social kanalen. Wil je bijvoorbeeld volgen hoe goed jouw mentions en hashtags het op Twitter doen? Dan kun je in Hootsuite meerdere threads naast elkaar laten lopen. Hootsuite heeft ontzettend veel mogelijkheden, wat soms ook verwarrend kan werken. Het is dus echt een tool voor de ervaren gebruiker!

Een aantal opvallende punten bij Hootsuite:

 • een brede keuze aan social media platformen (zoals Youtube en WordPress)
 • ondersteund in de tool een groot deel van je content proces, bijvoorbeeld met content approvals en een content library. Ideaal voor (kleinere) teams.
 • zeer uitgebreide reporting, ook voor content die niet via Hootsuite is geplubliceerd
 • voor diverse functionaliteit moet je het dure abonnement nemen
 • Hootsuite heeft heel veel integratie mogelijkheden, twee maal zoveel als Buffer

Buffer

Buffer heeft de laatste twee jaar flink aan de weg getimmerd. De interface ziet er nu super clean en simpel uit. Dit is een overzichtelijke tool die je geplande posts laat zien in een zogenaamde wachtrij. De focus ligt hier duidelijk op het plannen en publiceren van content. Dat deze tool in de basis simpeler is dan Hootsuite, komt ook naar voren in het aantal functies. Je kunt bij deze tool niet (meer) engagen met je volgers binnen de tool. Tot half 2020 hadden ze hiervoor “Reply”, maar hiermee zijn ze gestopt. Voor analytics moet je bij Buffer een separaat abonnement afsluiten. Bovendien kijkt Buffer Analytics alleen naar de content die je via Buffer gepubliceerd hebt. Als extra heeft Buffer ‘Pablo‘, hiermee kan je snel mooie plaatjes maken voor gebruik op social media. Het is geen vervanging van bijvoorbeeld Canva, maar het kan je workflow wel sneller maken.

Een aantal opvallende punten bij Buffer:

 • er is minder keuze aan social media platformen ten opzichte van Hootsuite
 • ondersteund in de tool een groot deel van je content proces, bijvoorbeeld met content approvals en een content library. Ideaal voor (grotere) teams.
 • Voor reporting moet je een extra abonnement afsluiten
 • Met Pablo kan je snel zelf je social media graphics maken

Later

Ben je op zoek naar een tool die makkelijk, overzichtelijk en ‘on the go’ is? En richt je je voornamelijk op Instagram? Dan is Later misschien een optie. Deze tool biedt namelijk niet veel functionaliteiten en draait, enigszins gelijk aan Buffer, voornamelijk om het inplannen en posten van social media berichten. Vooral voor Instagram is deze tool geschikt, hij laat je namelijk een voorbeeld van je feed zien met je ingeplande en geposte berichten. Zo kun je in één oogopslag zien of de esthetiek van jouw feed wel in tact blijft met je volgende posts. Daarnaast kun je via Later ook je Instagram Stories inplannen. 

Een aantal opvallende punten bij Later:

 • Zeer beperkte set aan social media platformen, met name gericht op Instagram
 • Uitgebreide Instagram reporting

SocialBee

SocialBee kan gekoppeld worden aan verschillende social kanalen zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, Google My Business en Pinterest. Daarnaast biedt de tool uitgebreide planningsmogelijkheden die je mag verwachten. Je kunt je dag en tijdstip kiezen, hashtag groepen opslaan en makkelijk emoji’s verwerken in je tekst. Je kunt elke post onder een bepaalde categorie plaatsen waarvoor je specifieke instellingen kunt maken. De tool recycled jouw posts en plaatst deze om de zoveel tijd opnieuw (Evergreen posting) tenzij jij iets ander aangeeft. Daarnaast biedt SocialBee een zogenaamde concierge service aan waarbij je een team kunt inhuren om jouw social kanalen van content te voorzien of om zelfs artikelen voor je te schrijven.

Een aantal opvallende punten bij Socialbee:

 • Het is mogelijk variaties op een post te maken per platform
 • uitgebreide scheduling opties, zelfs meerdere per kanaal. Maak je eigen categoriën.
 • Maak je eigen hashtag collections
 • Simpele reporting, de Twitter analytics zijn wat uitgebreider
 • Approval functies voor het werken in teams
 • RSS en CSV import functies om je content database snel en continue te vullen
 • Integratie met Zapier en andere platformen
 • Gebruik je eigen url shortener om je links te kunnen meten (Bit.ly, Joturl, Rebrand.ly enz.)
 • Concierge services

Conclusie

Elke planningstool in dit lijstje, behalve SocialBee, biedt een gratis versie aan waarbij je een beperkt aantal accounts en kanalen kunt toevoegen aan je tool. Meestal zijn ook de postaantallen beperkt maar mocht je nou geen grote hoeveelheid nodig hebben, dan volstaat een gratis versie van een tool vaak.

Waar het grote verschil tussen de tools vaak in zit, is het soort social media kanaal dat ondersteund wordt. Zo biedt Hootsuite de mogelijkheid om WordPress en Youtube in te plannen terwijl Buffer bijvoorbeeld alleen LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram aanbiedt. Later is weer een echte Instagram tool (hoewel je er ook andere social kanalen aan kunt koppelen) en SocialBee biedt een unieke recycling service van je content aan. Welke voor jou dus het beste is, is afhankelijk van de kennis die je al hebt van planningstools en op hoeveel kanalen je gelijktijdig wil kunnen posten!

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn