Profit First Lifestyle

Profit First Lifestyle

Aan het begin van dit jaar hebben wij een blog geschreven over het Profit First systeem van Michael Michalowicz. Dit is een super effectief en gemakkelijk systeem dat jouw onderneming van een ‘cash eating monster’ om zou kunnen toveren in een ‘money making machine’. Normaal gesproken betaal je van je inkomsten eerst de facturen. Volgens het Profit First systeem pak je eerst de winst – als beloning voor jouw harde werken. Vervolgens verdeel je de overige winsten over 5 verschillende rekeningen (ontvangsten, winst, salaris eigenaren, belastingen en kosten). Eigenlijk lijkt het een beetje een omgekeerde wereld. Maar niets is minder waar. We waren zo enthousiast, dat we het Profit First systeem nu ook op persoonlijk niveau gebruiken. Lees mee hoe je in enkele simpele stappen kunt groeien naar een Profit First Lifestyle die leidt tot een grotere financiële vrijheid.

Profit First voor privé

Niet alleen binnen je onderneming is het fijn om te weten waar je aan toe bent en om een goede structuur te hebben in je inkomsten en uitgaven patronen, maar ook op persoonlijk niveau. Ondanks dat er een aantal punten echt anders moeten wil je dit privé toepassen, begin je ook hier met verschillende bankrekeningen. Waarbij je iedere maand het inkomen opsplitst naar deze verschillende potjes met hun eigen doel. Welke potjes je gebruikt, is helemaal afhankelijk van jouw situatie en vooral ook van jouw wensen. Net als in je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan vakantie, (aanvullend) pensioen, onvoorziene uitgaven, boodschappen, kleding of specifieke spaardoelen zoals een nieuwe auto of laptop. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een rekening voor te open. Dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Zo kun je voorkomen dat je wanneer je even naar de zon wilt om op te laden, deze reis niet kunt betalen omdat je net die nieuwe iPhone hebt gekocht, die je eigenlijk helemaal niet nodig had. Met een Profit First Lifestyle heb jij jouw wensen en uitgaven realistischer voor ogen en hierdoor beter in de hand.

Stap 1: Krijg een realistisch beeld van jouw inkomsten en uitgaven

Voordat je enthousiast in de weer gaat met het openen van nieuwe rekeningen, is het belangrijk dat je een overzicht hebt van jouw inkomsten en uitgaven. Jouw inkomsten zijn de bedragen, die je maandelijks krijgt uit loondienst of die je jezelf uitkeert vanuit je onderneming. De inkomsten komen op je ontvangstrekening. Nu moet je ook je uitgaven in kaart brengen. Je kunt dit doen voor een maand, maar beter is om te kijken naar jouw uitgaven van bijvoorbeeld afgelopen jaar. Hierbij is het slim om de kosten die je maakt onder te verdelen in diverse categorieën. Pak drie markers en ga aan de slag: groen voor alle vaste lasten en kosten, waarop je denkt niet te kunnen besparen. Oranje voor alle uitgaven die variabel zijn en waar je eventueel wel op zou kunnen besparen. En rood voor alle kosten waarvan je achteraf denkt: waarom heb ik hier mijn geld aan uitgegeven? Dit is een eerste stap naar het in kaart brengen, van jouw wensen.

Om het je makkelijk te maken hebben we een Google-sheet template gemaakt met een voorbeeld. Je kan deze sheet kopiëren naar je eigen drive en aanpassen naar jouw eigen situatie.

Stap 2: Bepaal je potjes

Nu je meer inzicht hebt gekregen in je uitgaven, moet je voor jezelf bepalen welke potjes je wilt opstellen om jouw inkomsten over te verdelen. Je weet nu inmiddels een beetje waar je je geld aan uitgeeft. Dit zijn voor jou waarschijnlijk dus belangrijke zaken. Nu is het aan jou om te bepalen wat je belangrijk(er) vindt. Maak daarbij niet teveel keuzes en geef een kleine post als kleding of reizen bijvoorbeeld ook een eigen rekening, wanneer je hier regelmatig geld aan uitgeeft, of het gevoel hebt, hier nooit geld voor te hebben en toch een duidelijke need. Een voorbeeld indeling zou kunnen zijn:

  1. Automatische afschrijving (vaste lasten en verzekeringen)
  2. Boodschappen (eten en drinken)
  3. Betaalrekening (brandstof, cadeautjes)
  4. Personal Care (medisch, tandarts, drogisterijartikelen)
  5. Kleding
  6. Fun en entertainment (uit eten, bios)
  7. Reizen
  8. Onvoorzien (o.a. reparaties en nieuw witgoed)
  9. Pensioen

Wanneer je de potjes hebt bepaald, kun je aan de slag gaan met het openen van aparte rekeningen. Houd er rekening mee, dat dit niet bij elke bank mogelijk is. Aanraders voor een account met meerdere rekeningen zijn de banken Bunq (beste keuze) en Knab.

Zoals je in onze Google-sheet kunt zien hebben we bepaalde kosten samengevoegd in potjes. Het is natuurlijk niet de bedoeling om voor elke factuur een separaat potje te maken.

profit first lifestyle

Stap 3: Verdeel de inkomsten over de potjes

Nu is het aan jou de taak, om te bepalen wat je in welk potje wilt storten. Als je Profit First zakelijk gebruikt, dan verdeel je het bedrag van de ontvangstenrekening aan de hand van percentages. Wanneer je Profit First privé gebruikt, kun je het geld verdelen via percentages, maar natuurlijk ook middels vaste bedragen of een mix daar van, net wat je fijner vindt. Het is bij beide mogelijkheden de kunst om klein te starten en de percentages of bedragen later op te schroeven. Of niet als het niet nodig is. Het indelen van de bedragen of percentages doe je om mee te beginnen in ieder geval maandelijks. Wanneer je voor reizen per maand 5% apart houdt, lijkt dit in eerste instantie misschien niets. Maar zo’n kleine post is gemakkelijk structureel in het rijtje op te nemen en het bedrag stapelt zich uiteindelijk toch op. Bij een inkomen van 3000 euro is dit namelijk zo’n 150 euro per maand. Daar boek je in 3 maanden toch mooi een last minute voor naar de zon! Aan het toekennen van een klein bedrag aan een extra potje heb je dus duidelijk meer dan wanneer je deze post weglaat en denkt, dat geld heb ik dan wel. Lever je niet over: wat je over hebt levert je wat op.

Profit First op 1

Bij het verdelen van de bedragen / percentages over de potjes denk je waarschijnlijk allereerst aan de hoogte van de kosten van je vaste lasten. Maar zoals je weet, is binnen de Profit First methode ‘winst’ geen restje wat hopelijk aan het eind van de maand over blijft. Winst is iets dat je jezelf toekent, omdat je vindt dat je dat hebt verdiend. Je zou winst in de persoonlijke situatie misschien dus eigenlijk ook kunnen zien als ‘fun’. Dit is wellicht ook een goede gelegenheid voor de herinrichting van jouw financiën en hiermee jouw levensstijl. Kijk bijvoorbeeld eens, naar jouw behoefte aan fun in je leven. Wanneer jij het beleven van plezier erg belangrijk vindt, is het de moeite waard, om maandelijks een groter bedrag naar dat potje te verplaatsen. Bedoordeel dus zeker in de eerste maanden of je verdeling matched aan wat je er mee wil bereiken. Natuurlijk zijn de vaste lasten vaak de kosten die niet variabel zijn, maar – als ze in jouw ogen te hoog uitkomen na het bepalen van jouw grote behoefte aan fun, is hier vaak wel winst op te behalen. Ooit wel eens gedacht om over te stappen van energieleverancier? Dit kan je jaarlijks honderden euro’s besparen. En heb jij jouw TV abonnement echt wel nodig naast Netflix? En misschien vind je die wereldreis zo belangrijk dat het misschien niet erg is om de komende paar jaar in een kleiner huis te gaan wonen.

Stap dus soms gewoon even out of the box van oude, vaste gewoontes en bepaal even opnieuw wat voor jou écht belangrijk is in het leven. Wie weet is dit een eyeopener en een hele verademing. Live a Profit First Lifestyle end enjoy life to the fullest!

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn