Profit First: Van Cash-Eating Monster naar een Money-Making Machine

Profit First boekreview

Maakt jouw bedrijf op papier grote hoeveelheden omzet maar hou je aan het eind van de maand niks over of draai je zelfs verlies? Profit First van Michael Michalowicz, auteur van Het Clockwork Effect, (de Nederlandse versie van Profit First is in samenwerking gemaakt met Femke Hogema) helpt jou om je financiën te managen en zorgt ervoor dat jouw cijfers alleen nog maar in de plus staan, in plaats van in de min. Klinkt dat ongeloofwaardig? Wij zochten het uit.

Jouw bedrijf als geldverslindend monster

Herken jij je in de situatie dat je keihard werkt in je bedrijf en toch aan het einde van de maand niets aan jezelf kunt uitbetalen nadat alle kosten betaald zijn? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 50% van alle startende bedrijven gaat binnen de eerste vijf jaar failliet. Als jij ook blijft vechten tegen een voortdurende stroom aan kosten, dan is jouw bedrijf misschien ook het geldverslindende monster dat je tot nu niet herkende.

Het verschil tussen geld maken en geld verdienen

Er bestaat een verschil tussen geld maken en geld verdienen. Geld maken is makkelijk. Er komt geld binnen: dat is je omzet. Dit is echter niet wat je verdient, namelijk je winst. Mike laat in Profit First zien dat het gebruik van één enkele bankrekening kan leiden tot een gevoel dat je voldoende financiële middelen hebt om uit te geven. Een deel van dit geld is alleen helemaal niet van jou. Vergeet bijvoorbeeld niet dat je hierover nog belasting moet betalen. Houd daarom een bedrag achter de hand voor de belasting en stel voor jezelf een budget in dat je mag uitgeven. Anders leef je van factuur naar factuur en dicht je het ene gat met het andere. 

Winst als gewoonte

In het traditionele boekhouden ligt de nadruk op omzet. Van die omzet worden eerst alle kosten afgetrokken en pas wanneer alle kosten en belastingen zijn voldaan, kijk je naar jezelf. Jij staat altijd achteraan, terwijl jij de belangrijkste medewerker van jouw bedrijf bent. Dat moet toch anders kunnen? Dat vindt Michalowicz ook.

Met Profit First zorg je eerst voor jezelf. Het eerste dat je doet is winst nemen. Dat voelt misschien wat ongemakkelijk, zeker als je tot nu toe niet of nauwelijks iets aan jezelf hebt kunnen uitbetalen, maar Michalowicz helpt je stap voor stap door het systeem heen. Je begint met kleine stapjes. Als je je bedrijf draaiende kon houden met €1000, dan lukt dat ook met € 990. 1% winst apart zetten op een Winst-rekening ga je niet merken, maar je werkt wel aan een gewoonte waarmee je dat percentage kunt opbouwen. 

Hoe Profit First werkt

Je werkt met vijf rekeningen: Ontvangsten, Winst, Salaris eigenaren, Belastingen en Kosten. 

Het geld ontvang je op de Ontvangsten-rekening. Twee keer per maand verdeel je het geld van je Ontvangsten-rekening over de andere rekeningen in vooraf vastgestelde verhoudingen. De andere rekeningen hebben allemaal hun eigen doel dat samenhangt met de naam van de rekening. 

Het geld wordt altijd in een vaste volgorde verdeeld. De facturen betaal je vervolgens van het geld dat beschikbaar is op de Kosten-rekening. Daar wordt geen uitzondering in gemaakt. Als er onvoldoende geld op die rekening staat, geeft dat je het inzicht dat je deze kosten niet kunt veroorloven. Elk kwartaal keer je jezelf winst uit. 

Je begint met kleine stapjes om een gewoonte te creëren en elk kwartaal kun je de percentages die je naar de verschillende rekeningen overmaakt aanpassen. Op deze manier kun je stapsgewijs toewerken naar jouw doelen.  

De belangrijkste lessen uit het boek

Wij hebben een aantal belangrijke inzichten gekregen door het boek: 

Inzicht 1: Jij bent de belangrijkste persoon in jouw onderneming, behandel jezelf ook zo

Waarschijnlijk weet je het zelf ook wel: jij bent de oprichter van jouw bedrijf en dus dé aangewezen persoon om je onderneming gezond te houden. Alleen behandel je jezelf niet zo door altijd als laatste in de rij te staan wanneer het gaat om de cashflow in jouw onderneming. De aanpak van Profit First helpt om ervoor te zorgen dat jij altijd iets uit jouw onderneming weet te halen, of dat nou inzichten in je financiële stabiliteit of daadwerkelijke inkomsten zijn. Je onderneming wordt er financieel gezonder van om deze methode te hanteren. Wij zegen een win(st)-win(st) situatie. 

Inzicht 2: De vijf Profit First rekeningen geven enorm veel inzicht in jouw cashflow

Door vijf simpele rekeningen te openen en het geld hierover te verdelen, krijg je enorm veel inzicht in waar het geld van jouw onderneming naartoe gaat. Zo zie je in één oogopslag hoeveel geld je daadwerkelijk hebt om de kosten te betalen. Dit kan een enorme eye opener zijn waarna je meteen gezondere beslissingen voor je bedrijf wil nemen.

Inzicht 3: De verschuiving van omzet naar winst 

Profit First, de titel zegt het eigenlijk al. Je verschuift je focus van omzet naar winst. Als je op deze manier naar jouw financiën gaat kijken, dan verandert er veel voor jou en jouw bedrijf. Je betaalt als eerste jezelf uit, je krijgt veel meer inzicht in de kosten (ook de onnodige) van jouw onderneming en de weg wordt opengezet naar gezonde groei.

Conclusie

Profit First biedt een simpel systeem dat je veel meer inzicht geeft in jouw onderneming, je op weg helpt naar gezonde groei van jouw bedrijf en er ook nog eens voor zorgt dat jij elke maand jezelf uit kunt betalen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch hebben we die rekeningen maar eens aangemaakt en gelijk geld verdeeld. Het mooie is echt dat je direct meer inzicht hebt in hoe je er daadwerkelijk voor staat. Wij zijn enthousiast over het systeem, de eenvoud ervan en de gebruiksvriendelijkheid. Profit First blijft dus in onze boekenkast staan en is absoluut een aanrader om je in te verdiepen. Hier kun je de eerste twee hoofdstukken aanvragen.

Mike heeft overigens ook nog een paar andere boeken geschreven die absoluut de moeite waard zijn om te lezen. Zoals The Pumpkin Plan, Clockwork. Hier vind onze Clockwork boek review. Het nieuwste boek is Fix This Next. Ook daarover schreven wij een review.

Link naar NL Boek kopen (e-book)
Link naar US Boek kopen

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn