Door veel te lezen kun je veel leren, het maakt je niet alleen creatiever, het leert je dingen in het leven beter in perspectief te plaatsen. Boeken zijn, zeker voor ondernemers, van onschatbare waarde. Hierin ligt veel kennis opgeslagen die je als ondernemer kunt gebruiken om je bedrijf te verbeteren. Eén van de punten waar wij vaak naar kijken bij onze klanten is hoe we de processen binnen het bedrijf beter kunnen stroomlijnen. Dat is een van de factoren die zorgen voor een gezonde groei. In dit eerste deel van onze boekenreeks richt ik me daarom op een aantal boeken gericht op processen.
Omdat ik de afgelopen paar jaar meer dan 100 business boeken heb gelezen, leek het me leuk om er zo nu en dan een aantal pareltjes uit te lichten. Misschien ken je ze al of misschien geeft het je inspiratie voor je eigen boekenlijst.
Clockwork
Mike Michalowicz heeft al veel succesvolle ondernemersboeken op zijn naam staan. Hij is onder andere bekend van Profit First, The Pumpkin plan en Clockwork. In dit laatste boek gaat Mike dieper in op de specifieke processen en systemen die er in jouw bedrijf voor kunnen zorgen dat jouw team ook zonder jou aan de slag kan.
In dit boek ligt de focus dan ook op jouw rol als ondernemer. Daarin maakt Mike je duidelijk dat jij niet het enige paard bent dat de kar moet trekken. Sterker nog: jij bent de menner die op de kar zit en zijn team aanstuurt. Dat betekent dat jij ook af en toe van de kar af mag stappen zonder dat alles in de soep loopt. Tenslotte heeft jouw team de juiste werkinstructies zodat ze precies weten wat ze moeten doen als jij er niet bent.
Ben je dus op zoek naar een manier om meer tijd voor jezelf te creëren, zodat jij je kunt focussen op de toekomst van je bedrijf in plaats van continu bereikbaar te zijn voor je teamleden? Dan is Clockwork een must read.
The E-myth revisited
In The E-myth revisited zal Michael Gerber voor veel ondernemers een herkenbare situatie schetsen. Je deed je werk als werknemer in loondienst en dacht misschien ‘dat kan ik zelf veel beter’. Nadat je je eigen bedrijf hebt gestart, was je blij om eigen baas te zijn en trok je wat mensen aan die bijvoorbeeld de administratie en marketing van jouw bedrijf onder hun hoede namen.
Dit is echter een wankele balans. Het zou zomaar kunnen dat jouw virtuele assistent die je administratie deed, vertrekt. Vervolgens zit jij met je handen in het haar omdat deze VA waarschijnlijk werkte met systemen die jij niet kent, waardoor het moeilijk is gegevens terug te vinden. Of misschien trekt jouw marketingpersoon wel niet de juiste klanten aan, en besluit je hem de deur te wijzen. Dit resulteert in veel overuren, grote werkdruk en ontevreden klanten. En hoe is dit zo gekomen?
Omdat je een bedrijf hebt opgestart dat volledig afhankelijk is van jou.
Michael helpt met zijn werkwijze jou je bedrijf zo in te richten dat je als ondernemer niet een product of dienst levert, maar dat jij een bedrijf bouwt dat een product of dienst levert. Hiermee plaats je jezelf buiten het bedrijf.
Hij maakt dit statement heel inzichtelijk door drie rollen, de ondernemer, manager en techneut, te verbinden aan drie vitale inkomsten voor een bedrijf: werklast, tijd en geld.
Een voorbeeld: de ondernemer houdt zich voornamelijk bezig met de groei en toekomst van een bedrijf. De manager werkt vooral in het heden. Hij houdt zich op een tactische en strategische manier bezig met de behaalde resultaten. De techneut wordt aangestuurd door de manager en houdt zich aan de vooraf opgestelde werkstructuren.
Het zou onrealistisch zijn om in een bedrijf al deze drie rollen te moeten vervullen. Dus waarom zou je dat voor je eigen onderneming wel doen?
The Replaceable Founder
Ari Meisel schreef The Replaceable Founder, een titel die bij veel ondernemers in eerste instantie wat weerstand zal oproepen. Tenslotte wil niemand vervangbaar zijn en zeker niet in je eigen bedrijf. Het loslaten van taken is voor veel ondernemers dan ook moeilijk.
Het probleem van delegeren is volgens Meisel echter, dat veel ondernemers het als een eenrichtingstraat zien. Of jij doet alles zelf, of je werknemer doet alles. Dat is echter niet hoe het werkt, stelt Meisel. Hij introduceert de 6 levels van delegeren, waarbij elk level dat je omhoog gaat, staat voor meer vertrouwen dat je aan je werknemer of team schenkt. Een level 1 taak is dus een taak waarbij werkinstructies exact en nauwkeurig opgevolgd moeten worden, terwijl een level 6 taak het volledige vertrouwen bij de werknemer ligt en jij als baas alleen maar het resultaat hoeft af te wachten.
In The Replaceable Founder geeft Meisel je concrete handvatten voor hoe jij je bedrijf kan optimaliseren, automatiseren, op kunt schalen en uit kunt besteden. Deze methode is voor elke ondernemer handzaam, hoe groot of klein je bedrijf ook is.
Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.
[fl_builder_insert_layout id=”13013″]