Fix This Next: voor elk probleem in jouw onderneming een stappenplan

boekreview fix this next

Mike Michalowicz publiceerde eerder de boeken Clockwork en Profit First. Met Fix This Next heeft Mike Michalowicz ook dit keer weer een echte must read geschreven voor de ondernemer die op zoek is naar manieren om zichzelf en zijn onderneming naar het volgende niveau te tillen. 

Een fout die de meeste ondernemers maken, is dat ze proberen om alles in één keer onder de knie te krijgen. Daarbij gaan deze ondernemers voorbij aan het feit dat een bedrijf organisch groeit en niet in één dag de top bereikt. Er zullen dagen van succes zijn, maar er zullen ook dagen van tegenslagen zijn. Volgens Michalowicz is het daarbij belangrijk dat je altijd aandacht besteed aan de meest essentiële behoefte van jouw bedrijf op dat moment. 

Stappenplan voor vitaal bedrijf

Michalowicz redeneert namelijk dat alle bedrijven en ondernemingen enkele gemeenschappelijke delers hebben. Net als bij mensen, zijn er een paar zaken essentieel om ‘gezond’ en ‘in leven’ te blijven. Dat betekent dat er telkens een kernbehoefte binnen jouw bedrijf bestaat die aandacht nodig heeft om jouw bedrijf gezond te houden. Michalowicz maakt in Fix This Next een stappenplan waarmee jij zelf eenvoudig de vitale kernbehoefte van jouw bedrijf kan opsporen. 

Deze vier stappen bestaan uit identificeren, vaststellen, het beantwoorden van de behoefte en het herhalen van het proces. Op deze manier kun je dus met Fix This Next stap voor stap de zwakkere onderdelen van jouw bedrijf aflopen om te zien of je iets kunt verbeteren.  

Ook voor het nagaan of je probleem is opgelost, heeft Michalowicz een methode die je daarbij kan helpen. Hij bespreekt de OMEN methode, waarbij OMEN staat voor:

  • O – Objective: wat is het resultaat dat je wil bereiken voor je vitale behoefte? 
  • M – Measurement: hoe kun je je voortgang het beste meten en bijhouden?
  • E – Evaluation: met welke frequentie ga je je metingen analyseren?
  • N – Nurture: hoe ga je, indien nodig, het doel of de metingen aanpassen?

Vanaf dit punt gaat Mike in op de algemene basisbehoeften van elk bedrijf. Daarbij bespreekt hij bijvoorbeeld de aspecten van sales, en waarom een bedrijf niet zonder een gestage cashflow kan. Omdat dit hét essentiële aspect van elk bedrijf is, gaat Michalowicz hier uitvoerig op in en kan onder de noemer ‘sales’ 5 basisbehoeften voor elk bedrijf onderscheiden, die variëren van bewustwording over hoeveel geld je minimaal moet verdienen tot de verplichtingen die jij aan de klant moet nakomen én andersom. 

Voor veel ondernemers zal dit herkenning of een ‘aha-momentje’ oproepen. 

Ongezonde omzet

Ook herhaalt Michalowicz in Fix This Next nog even kort wat hij in Profit First ook al aanhaalde: een grote omzet wil niet per definitie zeggen dat je veel winst maakt. In dit onderdeel van het boek gaat hij nog eens in op de verschillende aspecten van geld verdienen en hoe jij aan het eind van de dag wellicht niets overhoudt onderaan de streep wanneer al je kosten en vaste lasten betaald zijn. 

Michalowicz heeft namelijk ook voor het financiële aspect van je bedrijf, en het gezond financieel groeien, 5 basisbehoeften op een rij gezet om inzicht te geven in het verdienproces van een bedrijf. Hier vult Fix This Next Mike’s boek Profit First aan met de nodige theoretische achtergrond die voor de enthousiaste ondernemer een goede basis kunnen vormen.

Maar niet alleen sales wordt besproken. Fix This Next gaat ook in op de efficiëntie van je bedrijf en de werkprocessen, op het genereren van winst en het gezond opschalen van je bedrijf én op de impact die jouw bedrijf achterlaat. Vooral dit laatste punt kan voor velen een echte ‘eye-opener’ zijn, omdat het logisch is dat je als (startende) ondernemer veel meer bezig bent met het nu, in plaats van met de toekomst en de duurzaamheid van je bedrijf.

Stap voor stap

Het grote voordeel van al Michalowicz’ boeken, is dat ze zeer gestructureerd zijn opgebouwd en er voor elk onderdeel wel een stappenplan of lijstje bestaat. Zo kun je al zijn tips makkelijk tot je nemen of nog een keer nalezen bij twijfel. Alle mogelijke punten van aandacht en de processen binnen een bedrijf worden door Michalowicz handig en overzichtelijk opgesomd. 

De handvatten die Mike biedt zijn een goede basis voor elke ondernemer die op zoek is naar tips om zijn of haar bedrijf gezond te laten groeien. De kracht van Fix This Next ligt vooral in de analyse van je bedrijf die Michalowicz als eerste benoemt. Met zijn stappenplan kun je er zelf achter komen waar de pijnpunten in jouw bedrijf liggen en Mike helpt je vervolgens op weg om deze pijnpunten aan te pakken. Met Fix This Next kun je daarmee stap voor stap werken aan een gezonde onderneming, die op een organische manier kan groeien, zonder dat je jezelf de druk hoeft op te leggen dat alles in één keer perfect moet zijn. Zo is ondernemen niet langer een kopzorg maar een taak waar je naar uitkijkt!

Zelf het boek lezen? Fix This Next kun je hier aanschaffen.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn