Brain Balance Recensie. Het geheim voor geluk en gezondheid.

Charlotte Labee met Brain Balance

Brain Balance is het nieuwe boek van Charlotte Labee. Zij heeft het allemaal: ze is voormalig Miss Universe Nederland, presentatrice, vrouw, moeder, ondernemer, spreker en trainer. De weg die Labee bewandelde was echter niet zonder obstakels beschrijft ze. Haar kledinglijn ging failliet, ze kreeg baarmoederhalskanker, een burn-out en vlak na de bevalling van haar zoontje Sky, brandde haar huis af. Toen haar gezondheid ernstig begon te lijden onder de situatie wist Charlotte dat ze het roer moest om gooien.

In haar boek Brain Balance neemt Charlotte je mee in haar persoonlijke reis naar balans. Hierbij is ze open en eerlijk over de fouten die zij gemaakt heeft en de tegenslagen die zij te verduren heeft gekregen. De boodschap van Charlotte: in 60 dagen kun je met het Golden Growth Model je mindset en daarmee je leven compleet veranderen. Ze stelt dat deze methode een goede preventieve aanpak is om burn out klachten te voorkomen. Vaak is de situatie nu immers dat men pas gaat handelen als het al te laat is en de burn out al heeft ingezet. 

Het Golden Growth Model

Charlotte stelt in Brain Balance dat hard werken, wanneer er geen balans bestaat, je tegenslagen en teleurstellingen brengt. Juist als je meebeweegt met het leven, kun je werkelijk in balans komen. Daarvoor heeft Charlotte het Golden Growth Model ontwikkeld. Zij stelt dat als je het Golden Growth Model gaat toepassen je in balans komt op alle aspecten van het leven, zowel privé als zakelijk. 

Disbalans

Er is sprake van disbalans als een evenwichtige verdeling tussen rust en inspanning ontbreekt. Bijvoorbeeld als je meer of minder eet dan nodig is of minder slaapt dan je zou moeten. 

Op basis van haar eigen ervaringen laat Charlotte zien dat de gevolgen van disbalans groot kunnen zijn. Je kunt oververmoeid raken, tot en met een burn-out aan toe, gaan piekeren en last hebben van angsten en slaapproblemen. Ook loop je een verhoogd risico op psychische en fysieke klachten. 

6 stappen voor een betere balans

Het doel van het Golden Growth Model is balans; balans in de hersenen en balans in je leven. Hiervoor volg je zes stappen. Je kunt op elk willekeurig moment in het model instappen.  

Stap 1: dromen

De eerste stap is eigenlijk heel simpel: dromen. Charlotte beschrijft dat iedere verandering begint met een droom of een idee. Door je dromen te visualiseren, beïnvloedt je je gedachten, verander je ze en kun je je mindset beter op je dromen afstellen.

Stap 2: angsten

Angsten kunnen ons belemmeren om stappen te nemen. In het merendeel van de gevallen gebeurt datgene waarvoor je bang bent helemaal niet. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van jouw angsten te kennen. Door jezelf bij elke negatieve gedachte of emotie af te vragen wat de angst is, die deze gedachte of emotie veroorzaakt, kun je de oorzaken achterhalen. 

Stap 3: basisbehoefte

Als je voor jezelf weet wat je in de basis nodig hebt om te kunnen leven en je te kunnen ontwikkelen zoals je wil, dan kun je dat ook realiseren en zorgen dat je weer in balans komt. Denk hierbij aan goede voeding, voldoende beweging, rust en een sociale omgeving die je stimuleert en niet afremt. Vraag je eens af waar je gelukkig van wordt en waar je zonder kunt. 

Stap 4: waarom verbeteren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dingen in je leven wilt veranderen. Intrinsieke motivatie houdt in dat je iets echt wilt. Dat heeft tot gevolg dat je hersenen ook bereid zijn met die motivatie aan de slag te gaan. Deze motivatie moet wel vanuit jezelf komen. 

Stap 5: hoe verbeteren?

Voor stap 5 gebruikt Charlotte de 3M methode van Kaizen. Kort gezegd komt het er op neer dat je alles loslaat wat negatieve energie oplevert en wat niet bijdraagt aan het realiseren van je doelstellingen. Daarnaast dienen onregelmatigheden beperkt te worden. Dit leidt tot onbalans. Tot slot moet er optimale inspanning plaatsvinden. Oftewel:  inspanning zonder overbelasting gericht op het bereiken van jouw doelen. 

Stap 6: wat zijn doelstellingen?

Zodra je je doelstelling uit het oog verliest, ga je ook niet meer de goede kant op. Het is dus belangrijk om je doelstellingen helder te hebben. Het gaat hierbij om je doelstellingen op de lange termijn. Vraag je dus af wat je wil bereiken, wat en wie je daarvoor nodig hebt. 

Als een doel helder omschreven is, richten onze hersenen zich er volledig op. Het helpt ook als de doelen voor een uitdaging zorgen. Wees bij je doelen niet bescheiden, maar wees wel realistisch. Het moet iets zijn waar je in gelooft. 

Brain Balance recensie: conclusie

Brain Balance legt in heldere taal uit hoe je weer balans in je leven kunt creëren, zowel zakelijk als privé. Het Golden Growth Model bevat een duidelijk stappenplan en Charlotte geeft per stap tips en persoonlijke ervaringen. Door deze persoonlijke ervaringen wordt het inzichtelijk om per stap te begrijpen wat de bedoeling is. Daarnaast herken je meteen situaties uit je eigen leven waar je de stap op toe kunt passen. 

Brain Balance is een zeer goed effecitivteitsboek om te lezen wanneer je nog relatief onbekend bent met dit genre. Charlotte maakt namelijk gebruik van meerdere methodieken die ze in haar boek combineert en als een geheel presenteert. Dat betekent wel dat als je al wat meer bekend bent met de  effectiviteitsboeken, je veel van haar tips en methodieken zult herkennen. Ook de zes stappen van het Golden Growth model zijn niet per se vernieuwend. 

Waar de kracht van Brain Balance in ligt is de combinatie van de methodieken met de persoonlijke ervaringen van Charlotte. Ze geeft een inkijkje in haar eigen leven en hoe zij deze stappen heeft gebruikt om de balans in haar leven weer op te zoeken. Deze persoonlijke draai aan herkenbare methodieken maakt Brain Balance een waardevolle toevoeging in je boekenkast. Omdat het met persoonlijke effectiviteitsboeken vaak nog puzzelen is hoe je die inzichten toepast in je eigen situatie, maakt dat het lezen van Brain Balance dus zeker de moeite waard!

Heb je het boek nog niet zelf gelezen? Je kan het hier online bestellen.

Meer inzicht in je dag krijgen? Lees hier onze blog over time management.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn