Ondernemen in Crisistijd. Over Mindset, Cashflow en Strategieën

boekreview ondernemen crisistijd

Als er een crisissituatie ontstaat, of dat nou een economische crisis is of een persoonlijke crisis, dan is het belangrijk om als ondernemer het hoofd koel te houden. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet in tijden zoals nu waarin de wereld stilstaat vanwege een globale pandemie. Het boek Ondernemen in Crisistijd geeft enkele handvatten waarmee jij als ondernemer het hoofd boven water kan houden én geeft enkele inzichten wanneer het misschien beter is om de stekker eruit te trekken.

foto Femke Hogema

Femke Hogema is de bestsellerauteur van Winstgevende Plannen, De Winstadviseur en Financiën voor ZZP’ers. Ook met de verschijning van haar nieuwste boek Ondernemen in Crisistijd steekt ze de ondernemer een hart onder de riem. De insteek van dit handige boek vol tips? Hou je hoofd koel en je bankrekening onder controle.

Mind over matter

Als er een crisis ontstaat, is vaak de eerste reactie een paniekreactie. Net zoals de ‘fight or flight’ response, kan er bij veel ondernemers ook een derde optie optreden: de ‘freeze’ reactie. Daarbij wacht de ondernemer tot de crisis voorbij is en tot ook het stof in het hoofd weer gedaald is. Femke Hogema laat zien dat het in crisistijd juist belangrijk is om kansen te zien in plaats van af te wachten. Maar om deze kansen überhaupt te kunnen zien, moet je eerst je brein herprogrammeren om in positieve gedachtes te denken.

Hogema geeft daarbij drie stappen om je mindset te managen. Daarbij verken je de gedachten en overtuigingen die je hebt en ga je stap voor stap na of deze waar zijn of niet. Vervolgens kies je de gedachtes uit die ondersteunend zijn om als waarheid aan te nemen. Formuleer gedachtes op een positieve manier: denk in wat je wél wil in plaats van wat je niet wil.

Fake it till you make it

Na het vormen van positieve gedachtes, is het belangrijk om deze gedachten op een manier te denken waarbij je het stelt alsof het al zo is. Denk dus niet ‘ik wil’ maar ‘ik ben’ of ‘ik heb’.

Het managen van je mindset, en daarmee het controleren, beheren en actief inzetten van positieve gedachtes, zorgt er volgens Hogema voor dat deze positieve gedachtes uiteindelijk meer ruimte in jouw brein gaan innemen. Daarvoor moet je dus wel elke dag consequent en actief monitoren welke positieve of negatieve gedachten je over jezelf en je bedrijf hebt. Door deze in kaart te brengen, train je jezelf om negatieve gedachten te herkennen en ze meteen om te vormen naar iets positiefs. De ‘fake it till you make it’ aanpak dus. Wanneer je namelijk voldoende getraind bent hierin, zullen de positieve gedachtes uiteindelijk meer ruimte in jouw brein innemen dan de negatieve. Je herprogrammeert je brein als het ware om op een positieve en bevestigende manier te denken.

Financieel overzicht

Ook financiële zekerheid en een goed overzicht van de financiële situatie helpt om het hoofd koel te houden in een crisissituatie. Het belang van financiële informatie en de manieren waarop je reserves kunt opbouwen die je bijvoorbeeld nodig hebt voor de belastingdienst en het uitbetalen van je eigen salaris, is voor elke ondernemer waarschijnlijk al bekend. De tips die Hogema geeft komen in veel gevallen overeen met Profit First. Maar het is altijd waardevol om deze tips te lezen en te zoeken naar een manier die bij jou en je bedrijf aansluit.

Financiële zekerheid

Is je bedrijf winstgevend en heb je genoeg reserves om zwaar weer te doorstaan? Dan heb je de luxe om te kijken hoe je je cashflow kunt verbeteren. Hogema gaat vooral in op de situatie waarin blijkt dat je niet voldoende financiële middelen hebt om overeind te blijven. Voor die situaties geeft ze vijf mogelijkheden waarop je kunt korten in de kosten. Deze vijf factoren zullen bij de meesten wel bekend zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld: het herbeoordelen van je uitgaven, het korten van personeelskosten of zelfs het tijdig stoppen met je bedrijf.

De waarde van op tijd stoppen

Soms moet je onder ogen zien dat jouw bedrijf geen toekomst meer heeft. En dat het je financieel naar de grond trekt. Dat kan in tijden van crisis zeker gebeuren. Het bespreken van de optie om te stoppen is verfrissend aan Ondernemen in Crisistijd. De aard van de ondernemer is veelal proberen te redden wat er te redden valt. Daarom zal het misschien niet natuurlijk voelen om de stekker uit je onderneming te trekken. Maar het vergt ook goed ondernemersinzicht om onder ogen te komen dat dit nog de enige mogelijkheid is.

Hogema behandelt het voordeel van op tijd stoppen met je bedrijf. Zo kun je voorkomen dat je in grote(re) financiële problemen raakt. Tenslotte moet jij als ondernemer doen wat het beste is voor jouw bedrijf en eventuele werknemers. Dat vraagt wel van jou als ondernemer om op tijd in te zien dat jouw bedrijf niet langer levensvatbaar is.

Voor de nieuwe en de doorgewinterde ondernemer

Hoewel Ondernemen in Crisistijd informatie benoemt die bij veel ondernemers al bekend zal zijn, is het boek geschikt voor zowel de nieuwe ondernemer als de doorgewinterde ondernemer. De nieuwe ondernemer vindt zeker tips in Ondernemen in Crisistijd. En de doorgewinterde ondernemer heeft het misschien nodig om te lezen dat het oké is om (financiële) steun te vragen. Voor elke ondernemer kan dit boek, zeker in tijden van crisis, de eyeopener en stok achter de deur zijn om in actie te komen.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn