De Kick Ass code: ondernemen voor echte doeners

Boekreview de Kick Ass Code

De Kick Ass code voor succesvol ondernemen van Véronique Prins is een managementboek voor aanpakkers. Zodra je het boek in handen hebt, merk je dat dit een solide, stevige stijl heeft waar je mee vooruit kunt. En dat is natuurlijk ook precies de bedoeling: Véronique beschrijft allerlei recht-voor-z’n-raap-manieren om jouw onderneming naar het volgende niveau te tillen. Van zo’n ‘niet lullen maar poetsen’ aanpak houden wij bij Work Ninjas. Wij schreven een boekreview.

Sta achter jezelf

Véronique bespreekt het belang van het hebben van zelfvertrouwen. Als jij jezelf niet een van de besten of zelfs de beste vindt in wat je doet, waarom zouden jouw klanten dat dan vinden? 

Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf en in je eigen kunnen. Daarvoor hoef je heus niet vijf verschillende diploma’s op zak te hebben stelt Véronique. Door jezelf toe te staan fouten te maken, bewust met je onderneming bezig te zijn, een plan op te stellen en in de beginfase enkele proefklanten te nemen, kun je je zelfvertrouwen als ondernemer al een enorme boost geven. 

Als je opereert vanuit de gedachte ‘ik heb de wereld iets waardevols te bieden’, dan geeft dat niet alleen op persoonlijk vlak meer vertrouwen maar ook op professioneel gebied. Uiteindelijk zul je zelf zien dat vertrouwen ook vertrouwen opwekt. Mensen zijn vanzelf geneigd iemand te volgen die uitstraalt dat diegene weet wat hij of zij doet en waar hij heen gaat. 

Leiderschap en doorzettingsvermogen

Wat onderscheidt nou een baas van een werknemer? Deze vraag stelt Véronique terecht. Want als jij als ondernemer geen leiderschap neemt voor je onderneming, en daarmee ook geen volledige verantwoordelijkheid voor je eigen acties, dan ben je niet geschikt als ondernemer. De regie nemen over je eigen doen en laten en daarmee ook fouten kunnen accepteren, maakt een goede ondernemer.

Vervolgens gaat Véronique in op de belangrijke momenten dat ze zelf het leiderschap in handen nam. Daarbij vertelt ze duidelijk dat alles een proces is en niets meteen perfect tot stand komt. Dat betekent dus ook dat je op een bepaald moment het (al dan niet goedbedoelde) advies van anderen achter je moet laten en je eigen beslissingen moet nemen. 

Natuurlijk komen er nog meer dingen bij goed leiderschap kijken. Ben jij bijvoorbeeld je emoties op de werkvloer de baas? Laat je belangrijke beslissingen niet afhangen van hoe goed of slecht je geslapen hebt die nacht? En hoe goed ben jij in het beheer van je financiën en je tijdmanagement? Het zijn in een onderneming allemaal belangrijke processen waar jij als hoofd op moet reflecteren om succesvol te kunnen groeien. 

Bepaal jouw meerwaarde

Het bepalen van je meerwaarde doe je simpelweg door te bepalen wat jou anders en uniek maakt. Daarvoor moet je jezelf en je diensten natuurlijk goed kennen maar wanneer je dit eenmaal voor jezelf duidelijk hebt, zul je met kop en schouders boven het maaiveld uitsteken. Door voor (en achter!) jouw unieke kwaliteiten te gaan staan, zorg je ervoor dat je niet langer inwisselbaar bent. Jij hebt immers een unieke visie, iets dat een gesprek op gang brengt. Daarmee maak je jezelf, en niet de klant, het middelpunt van jouw onderneming. Wanneer je dit doet, zullen mensen wel met je moeten samenwerken, omdat jij simpelweg diegene bent die de klus geklaard krijgt.

Recht voor z’n raap met een paar open deuren

Véronique gaat op een hele eerlijke, en toch humoristische, manier in op allerlei belangrijke aspecten rondom het ondernemen. Het is natuurlijk een onvermijdelijke zaak om dan een paar open deuren in te trappen. Onderwerpen als ‘falen mag’, ‘wees vriendelijk tegen alle mensen binnen een bedrijf’ en ‘wees financieel op de hoogte en stabiel’, zijn nu eenmaal vaste factoren van het ondernemen. 

Ze presenteert een nuchtere zienswijze van dingen: behandel je eigen acties zoals je ook omgaat met klantafspraken. Dit soort statements ondersteunt ze met eigen anekdotes die doorspekt zijn van humor en eerlijkheid.

De manier waarop Véronique zich onderscheidt is dat ze niet alleen het handboek met tips en anekdotes beschikbaar stelt, maar je ook meteen een werkboek geeft. Hiermee kun je, zoals een echte ondernemer dat nu eenmaal doet, direct aan de slag.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn