De balans tussen copywriting en SEO

Balans copywriting en SEO

Copywriting en SEO-teksten schrijven zijn eigenlijk twee vakken apart. Dit kan een aardig dilemma veroorzaken voor online tekstschrijvers wanneer zij aan de slag gaan met de tekst voor een webpagina. Wanneer laat je copywriting door een wervende schrijfstijl in een tekst de hoofdrol spelen? En wanneer leg je de voorkeur bij SEO technische factoren, zodat jouw website beter door Google en andere zoekmachines wordt gevonden?

A SEO Expert walks into a bar, bars, tavern, alehouse, pub, public house, alcohol, beer, liquor, whiskey.
Tom Walsham

Het verschil tussen copywriting en SEO

Balans copywriting en SEO

Een copywriter is een tekstschrijver die zich heeft gespecialiseerd op het schrijven van commerciële teksten. Hij of zij schrijft teksten met als doel de lezer aan te moedigen om iets te doen of te kopen. De schrijfstijl neemt hier de prominentste rol in. Wanneer je SEO (Search Engine Optimalisation) gericht schrijft, heb je vooral het doel om zo hoog mogelijk in de ranking te staan van de resultaten bij een zoekopdracht. In dit geval houd je dus vooral rekening met hoe je het beste wordt gevonden door zoekmachines. En dat kan nog wel eens ten koste gaan van de leesbaarheid van de tekst.

Zoekmachine optimalisatie 

In het begin van het Google tijdperk gebeurde zoekmachine optimalisatie met name door de manipulatie van het algoritme. Je propte bijvoorbeeld zo vaak als mogelijk je keyword in de webtekst (keywordstuffing). Soms zelfs door witte letters op een witte achtergrond te plaatsen (cloaking) zodat je bezoekers het niet zagen. Ook kon je mensen naar jouw website krijgen door het gebruik van foutieve spelling of irrelevante backlinks. Gelukkig wordt Google steeds slimmer en trapt daar niet meer in. Tegenwoordig houdt de zoekmachine rekening met typefouten. Hij herkent zelfs synoniemen. Voor een sterke SEO moet je dus iets harder aan de slag: dit proces begint al vóórdat je begint te typen aan je website. Achtergrondstructuren en (back)links zijn technische zaken waar je zorgvuldig over na moet denken, als je hoog in de ranking wilt verschijnen. Wanneer je hier geen zin in hebt, kun je Google ook betalen om jouw plek in de ranking te laten stijgen. Dan heb je het over SEA.

Welke strategie voor mijn website?

De keuze voor goede copywriting of een sterke SEO kan lastig zijn. Wanneer verdient wat de voorkeur? Even kort door de bocht: als je mensen met jouw website wilt informeren of overtuigen, zorg dan voor een soepel lopende tekst. Je kunt in dit geval wel 1000x per dag gevonden worden door een sterke SEO, maar als mensen bij aankomst op jouw website binnen een minuut afhaken vanwege een oersaaie slecht geschreven tekst (thin content), heb je hier natuurlijk niets aan. En streef je jouw doel voorbij. Kwaliteit staat dus echt duidelijk boven kwantiteit.

Wanneer mensen al overtuigd zijn van iets en via een zoekmachine gericht opzoek gaan, bijvoorbeeld naar een webshop, verandert dit. Een webshop zal veel baat hebben met een sterke SEO. De website verschijnt dan immers bovenin de zoekresultaten en dat zorgt ervoor dat mensen er sneller op klikken. Mits je titel en meta-beschrijving duidelijk zijn. Daar ga je dus alweer.

Google wants to be friends

Uiteindelijk heb je dus ook niet veel aan een goed te vinden website met onduidelijke teksten. Slechte teksten zijn voor mensen dan weer een reden om af te haken. Google monitort de tijd die mensen op een website doorbrengen en vervolg acties nemen. En als veel mensen snel weer weg zijn, zal je in de ranking dalen (bounce rate). Google is getransformeerd van een statische zoekmachine waar kwantiteit de belangrijkste rol speelde naar een meer organische zoekmachine. Kwaliteit speelt tegenwoordig de hoofdrol. Het doel van Google is om mensen zo goed mogelijk te geven waar ze naar opzoek zijn. Om ervoor te zorgen dat hun zoekmachine zoveel mogelijk wordt gebruikt, zal Google ons – de gebruikers – namelijk ook zo goed mogelijk moeten helpen.

SEO copywriting

Het verschil tussen SEO en copywriting wordt dus eigenlijk steeds kleiner. We hebben allebei nodig voor het schrijven van een sterke goedbezochte website. Tegenwoordig steken ook steeds meer SEO copywriters de kop op, die zowel gespecialiseerd zijn in een vlotte schrijfstijl als het creëren van een sterke vindbaarheid. Alhoewel er soms de voorkeur ligt voor het versterken van het één boven het ander, is het verschil niet meer zo zwart wit. Mocht je toch nog twijfelen welke factoren jij de belangrijkste rol laat spelen voor jouw website, is een klant – schrijver overleg een kleine moeite. Voor een zo groot mogelijk (lees) plezier.

Work Ninjas helpt jou werk uit handen te nemen, niet alleen zakelijk maar ook privé. Wij helpen ondernemers en ZZP’ers die meer werk hebben dan tijd. Ben je iets nieuws gestart en heb je geen idee waar je meer tijd vandaan haalt of waar je een sterk team vandaan haalt? Heb je al een langer lopende business en wil je je bedrijfsprocessen verbeteren of outsourcen, zodat jij meer tijd krijgt om te doen waar jij goed in bent? Kijk dan eens op https://workninjas.nl en laat ons team jouw team worden.

Share this blog on

Facebook
Twitter
LinkedIn